Ce este SEPA

Ce este SEPA?

SEPA (Zona unică de plăți în euro) este un sistem de plăți utilizat numai pentru plăți în numerar fără numerar, disponibil în țările membre ale UE și în alte state (Elveția, Norvegia și Liechtenstein). Prin SEPA, plățile în euro la nivel european sunt procesate mai repede și mai ușor.

Ce este o plată SEPA?

O plată SEPA trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • să se facă în euro (transfer de credit, debit direct, plăți cu cardul)
  • să se facă în modul normal
  • să fie comandate în regimul de punere în funcțiune SHA, adică taxele sunt suportate de fiecare participant la tranzacție separat. Cu alte cuvinte, persoana care trimite banii va plăti taxa de expediere, iar cel care primește banii va plăti taxa de colectare.
  • să fie efectuată către o bancă dintr-o țară care face parte din SEPA

Mai exact, SEPA se referă la transferurile de bani efectuate dintr-un cont bancar deschis în euro către un alt cont bancar în euro, între țări situate în zona SEPA.

Există taxe pentru plăți SEPA?

Plățile efectuate prin SEPA vor fi decontate printr-un sistem special, fără a fi nevoie să treacă prin alte bănci de corespondență și să fie comandate de acestea. SEPA permite tranzacțiile în euro, iar taxele de transfer sunt foarte mici sau inexistente. Plății (depozitului) i se poate percepe o taxă, care trebuie să fie aceeași ca și pentru plățile interne.

Cine poate efectua plăți SEPA?

Plățile SEPA pot fi efectuate atât de persoane fizice, cât și de companii cu sediul în mai multe state din Europa.

Care sunt țările din zona SEPA?

  1. Statele din zona euro, adică Austria, Belgia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania și Slovenia
  2. Statele din afara zonei euro: Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Suedia și Regatul Unit
  3. Statele membre ale Spațiului Economic European (SEE): Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Monaco. Orice plată care îndeplinește aceste condiții va fi decontată printr-un sistem special, fără a fi nevoie să treacă prin băncile de corespondență. SEPA se va extinde la următoarele teritorii, considerate parte a Uniunii Europene (Art. 299 Tratatul de la Roma): Martinica, Guadelupa, Guyana Franceză, Reunion, Gibraltar, Azore, Madeira, Insulele Canare, Ceuta și Melilla și Insulele Aland.

Există o limită minimă sau maximă a sumelor plătite prin SEPA?

Nu. Nu există astfel de limite.

Opinie

Editați această pagină pe GitHub

De asemenea, puteți lăsa feedback direct pe GitHub