Lista standardelor API bancare PSD2

https://cbaonline.cz/cesky-standard-pro-open-banking

https://www.sbaonline.sk/projekt/slovak-banking-api-standard/

Având deja în vedere directiva PSD2, industria bancară și financiară a trebuit să pună în aplicare noile standarde și să furnizeze instrumentele necesare.

Datorită numeroaselor instituții angajate pe piață, există mai multe standarde API diferite pe care orice furnizor terț trebuie să le ia în considerare.

După cum ne-am putea aștepta, există diferite API-uri utilizate în mai multe țări și conduse de instituții diferite. Iată o listă cuprinzătoare a tehnologiilor disponibile:

Berlin Group NextGenPSD2

Grupul Berlin este o inițiativă paneuropeană de a furniza un API cuprinzător, care este atât conform cu reglementările, cât și pe deplin acționabil în afaceri. Această inițiativă este condusă de aproape 40 de instituții, bănci, asociații bancare, emitenți de carduri și procesatori de plăți. Scopul este de a construi un set de API-uri care să faciliteze relația dintre TPP-uri și bănci într-un mod sigur și eficient.

API-ul proiectat de The Berlin Group oferă funcții obligatorii, precum și unele opționale. Nu include implementarea sau testarea serviciilor de mediu.

Grupul Berlin s-a întâlnit inițial la Berlin, în octombrie și este alcătuit în prezent din 26 de jucători importanți din toată Europa, precum și din țări din afara Uniunii Europene, inclusiv Norvegia, Danemarca, Rusia și Elveția, printre altele.

Site web: https://www.berlin-group.org/

PolishAPI

Având în vedere că sistemul bancar polonez este la vârf în tehnologia financiară, nu este o informație surprinzătoare faptul că există un PolishAPI disponibil, livrat de Federația bancară poloneză și susținut de băncile comerciale și TPP-urile care operează pe piață. API-ul este utilizat în prezent de toate băncile importante din Polonia.

Scopul principal al tehnologiei este reducerea costurilor de implementare a noilor reglementări și stabilirea unor orientări comune. API-ul este conceput pentru a fi paralel cu inițiativa Grupului Berlin, nu strict competitiv.

Site web: https://polishapi.org

SBA

Asociația bancară slovacă implementează API axat pe respectarea liniilor directoare și securității PSD2. Similar soluției poloneze, acoperă aproape toate băncile care operează în țară. Unul dintre exemplele concentrării pe probleme de securitate este dezactivarea acțiunilor în bloc și forțarea utilizatorului să aleagă un cont ca dominant și lider.

Site web: https://www.sbaonline.sk/Content/files/projects/slovak-banking-api-standard-2_0.pdf

Standard ceh pentru Open Banking

Site web: https://github.com/Czech-BA

Open Banking UK

API-ul livrat de țara aflată în pragul Marii Britanii (la momentul redactării) are ca scop păstrarea conformității și interoperabilității cu băncile de pe continent. Inițiativa este condusă de Autoritatea pentru Concurență și Piețe, precum și de cele mai mari bănci din nouă țări, inclusiv Barclays plc, Lloyds Banking Group plc, Santander, Danske, HSBC, RBS, Bank of Ireland, Nationwide și AIBG.

A contribuit la aceasta prin furnizarea de interfețe de programare a aplicațiilor (API-uri), structuri de date și mecanisme de securitate pentru ca clienții să își partajeze datele financiare cu ușurință și siguranță. Tehnologia este disponibilă începând cu 13 ianuarie 2018 și se așteaptă noi funcționalități în viitor.

Standardul oferă, de asemenea, un API pentru gestionarea conflictelor, o listă de TPP-uri autorizate și capabilități centralizate de tip sandbox, care depășesc, de fapt, singura conformitate cu directiva. Standardul oferă, de asemenea, un API pentru gestionarea conflictelor, o listă de TPP-uri autorizate și capabilități centralizate de tip sandbox, care depășesc, de fapt, singura conformitate cu directiva.

Site-ul web: https://www.openbanking.org.uk/standards/

STET PSD2

Această inițiativă a fost lansată de principala casă de compensare franceză, STET. Este susținut de contribuții de la cele mai mari bănci ale țării, inclusiv BNP Paribas, Groupe BPCE, Groupe Crédit Agricole, Banque Fédérative du Crédit Mutuel, CIC, Banque Postale, Société Générale, Caisse des Dépôts et Consignations, Crédit Mutuel, ARKEA, HSBC France și OCBF .

Aceste instituții nu vor fi forțate să pună în aplicare soluția. Este o tehnologie comparabilă cu PolishAPI, unde instituțiile locale își propun să ofere o soluție paralelă care să ofere o îmbunătățire a tehnologiei dominante. Se lucrează spre convergență cu inițiativa NextGenPSD2 din Berlin Group pentru a construi un standard paneuropean. Inițiativa se concentrează pe cerințele standardului și nu oferă un mediu de testare sau servicii de implementare.

Site web: https://www.stet.eu/en/psd2/

Rezumat

Disponibilitatea mai multor standarde și tehnologii este atât o șansă, cât și o provocare. Orice furnizor de servicii care dorește să funcționeze pe o piață internațională trebuie să respecte cel puțin două standarde, dacă nu chiar mai multe.

Natura directivei PSD2 face API-urile deschise și disponibile. Cu toate acestea, din cauza diferențelor minore, pot apărea conflicte. Parteneriatul cu bankIO este în prezent cel mai convenabil mod de a aborda această provocare într-un mod fără efort.

Opinie

Editați această pagină pe GitHub

De asemenea, puteți lăsa feedback direct pe GitHub